SARBATORILE DE IARNA VAZUTE PRIN OCHII COPIILOR! - Ludus, 2012

joi, 6 decembrie 2012

Capacitatea de a comunica, de a relaţiona cu semenii tăi, reprezintă una din condiţiile esenţiale pentru a avea succes intr-o societate democratică. Comunicarea, preocuparea pentru copil, relaţiile şi comunitatea sunt, de asemenea, condiţii esenţiale în abordarea învăţământului modern, iar dacă ţinem cont de faptul că fiecare grup de copii este o comunitate, nu ne rămâne decât să încercăm să le cultivăm sentimente şi principii care îi vor ajuta să străbată cu mai multă uşurinţă pe cărările vieţii: prietenia, amabilitatea, colaborarea, competiţia, explorarea noului.
Având nevoie de o activitate fizică intensă, fiind extrem de creativi şi productivi, copiilor, mai ales celor de vârste cuprinse intre 3 şi 10 ani, le face o deosebită plăcere să participe la activităţile extracurriculare în care interacţionează cu alte grupuri de copii, cu părinţi, cu membri ai comunităţii, activităţi pe care noi, cadrele didactice, le organizăm şi le desfăşurăm de cele mai multe ori în cadrul unor parteneriate. Astfel de parteneriate permit şi părinţilor să se implice mai mult în problemele copiilor şi implicit ale grădiniţei, ale şcolii, în asigurarea succesului fiecărui copil în toate domeniile de dezvoltare, scopul nostru fiind ca micuţii să crească într-o atmosferă de mândrie şi respect reciproc.
Susţinând aceste idei şi având experienţa altor proiecte educaţionale desfăşurate în parteneriat cu părinţii, cu alte unităţi de învăţământ de la nivel local, judeţean şi naţional ( Festival judeţean de dansuri, Festival de colinde, şi altele ) am iniţiat şi în acest an şcolar un proiect – concurs, Sărbătorile de iarnă văzute prin ochii copiilor!, care şi-a propus să pună în valoare  creativitatea şi imaginaţia preşcolarilor, elevilor şi a cadrelor didactice implicate, de a promova cultura, tradiţiile şi valorile spirituale ale neamului. În cadrul acestei competiţii, finalizată cu organizarea unei expoziţii, copiii au avut ocazia de a-şi dezvolta spiritul critic şi autocritic prin contactul direct cu lucrările colegilor lor, îmbogăţindu-se spiritual cu noi crâmpeie de culoare.

Din dorinţa de a atrage cât mai mulţi copii – preşcolari şi şcolari, cadre didactice, părinţi, alţi membri ai comunităţii, am propus o colaborare între toate instituţiile de învăţământ din oraşul Luduş. Propunerea s-a materializat într-o colaborare excelentă între organizatori (Grădiniţa “Căsuţa Fermecată – director, prof. înv. preprimar Petac Carmen, Şcoala Gimnazială “Ioan Vlăduţiu – director, prof. Banea Ioan Adrian şi Şcoala Gimnazială nr. 1 din Luduş – director, prof. Dancu Antigona Cristina ), parteneri ai proiectului fiind Primăria oraşului Luduş – primar Moldovan Ioan Cristian şi Casa de Cultură “Pompeiu Hărăşteanu” din Luduş – director Grama Dorin, pe de o parte şi beneficiarii direcţi ai acestei activităţi – preşcolarii şi şcolarii claselor I – IV din Luduş, pe de altă parte.
Urmărind ca prin derularea acestui proiect să contribuim la cunoaşterea, stimularea  şi  afirmarea potenţialului artistic al copiilor din învăţământul preprimar şi primar, la cultivarea şi educarea sentimentelor de dragoste şi admiraţie faţă de tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti, la cultivarea şi valorificarea potenţialului creator al preşcolarilor şi elevilor prin utilizarea unor tehnici specifice artelor plastice, dezvoltarea capacităţii de socializare rapidă prin participarea la activităţi organizate pe grupuri de copii, suntem convinşi că o mare parte din aceste obiective au fost atinse. Bucuria întipărită pe chipurile copiilor, mândria şi satisfacţia împlinirii părinţilor şi a celorlaltor persoane prezente la activitate, ne dau încredere şi ne mobilizează pe viitor pentru continuarea unor astfel de proiecte.
În perioada premergătoare concursului propriu-zis – Cel mai frumos brad de Crăciun, cadrele didactice implicate în proiect au îndrumat, ajutat şi stimulat pe micuţii participanţi să creeze podoabe pentru bradul de Crăciun prin diverse metode şi tehnici de lucru, materialele folosite cu preponderenţă fiind cele recuperate, reciclabile.
În ziua concursului, miercuri 5 decembrie 2012 la ora 1100, peste 200 de copii însoţiţi de 60 de cadre didactice, s-au reunit în parcul din faţa Primăriei oraşului Luduş, unde au fost întâmpinaţi în acorduri de colinde de către organizatorii şi partenerii  evenimentului. După o scurtă prezentare, cele şase echipe de participanţi s-au regrupat în jurul brăduleţilor, iar la semnalul de start i-au împodobit, cu ajutorul doamnelor profesoare şi a părinţilor. La final, juriul, alcătuit din prof. Pall Fogoroşi Olga, de la Clubul Copiilor, Dorin Grama, directorul Casei de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” şi eleva Raluca Sălcudean, din clasa a X-a a Liceului Tehnologic, a avut o misiune deloc uşoară în aprecierea rezultatelor, astfel încât au decis că toate echipele de preşcolari şi elevi merită să fie premiate cu diplome speciale: pentru cel mai original brăduleţ, pentru podoabele cu cea mai bogată paletă coloristică, pentru brăduleţul cu cele mai multe podoabe realizate din materiale reciclabile, pentru cel mai frumos brăduleţ. Diplomele au fost oferite de către organizatori, iar în aplauzele tuturor au fost aprinse şi beculeţele colorate şi sclipitoare de pe brăduleţi. Pentru că activitatea s-a desfăşurat în ajun de Sf. Nicolae, copiii au fost răsplătiţi şi cu pachete cu citrice şi dulciuri, domnul primar Moldovan Ioan Cristian asumându-şi rolul de ajutor a lui Moş Nicolae, participând în mod direct la împărţirea cadourilor. De asemenea, domnul primar a adresat cuvinte de laudă organizatorilor, copiilor, cadrelor didactice, părinţilor, a urat tuturor sărbători fericite şi i-a sfătuit pe copii să fie cuminţi şi harnici, mereu la fel de creatori, să-şi asculte părinţii şi dascălii şi să înveţe cu sârguinţă pentru că învăţîtura din şcoală va rămâne pe tot parcursul vieţii lor o bogăţie, una pe care nimeni nu le-o va putea lua. Alături de dânsul, au dat o mână de ajutor la împărţirea darurilor şi domnii Liviu Botezan, Ovidiu Pop – consilieri ai primarului, domnul Sorinel Tripon – administratorul oraşului şi domnul Daniel Şofron – directorul ADP-APL Luduş.
Un cuvânt de mulţumire şi de laudă trebuie să adresez şi cadrelor didactice implicate, pentru înteresul manifestat, pentru dăruirea cu care îşi îndrumă copiii, pentru solicitudinea de care dau dovadă: doamnelor profesoare pentru învăţământul preprimar de la Grădiniţa „Căsuţa Fermecată” – reprezentate la concurs de doamnele Bica Iulia, Fărkaş Livia, Szasz Petruţa, Alexa Mihaela şi Roşca Adina, doamnelor profesoare pentru învăţământul preprimar de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1 – reprezentate la concurs de doamnele Andreşan Maria, Stînă Paula, Moldovan Angela, Tegla Annamaria, Pop Elena, Rus Victoria, Olar Cornelia, doamnei educatoare Mărginean Monica de la Grădiniţa cu Program Normal nr. 1, doamnelor profesoare pentru învăţământul preprimar de la Grădiniţa de la Grădiniţa cu Program Normal nr. 2 – Călugăr Maria, Pop Dana, Oltean Ileana, doamnelor profesoare pentru învăţământul primar de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Luduş – reprezentate de doamnele Dancu Antigona Cristina (directorul instituţiei), Urcan Susana, Blaga Liliana, Tescariu Rozalia, Buta Maria şi doamnelor profesoare pentru învăţământul primar de la Şcoala Gimnazială „Ioan Vlăduţiu” – reprezentate de prof. Banea Ioan Adrian (director), Călugăr Melania (director adjunct), Bordan Ana, Dobrău Dorina. Obrejan Mariana şi Cotta Ramona. Tuturor, un gând bun şi... „Sărbători fericite!
                                                                                  Prof. înv. preprimar Carmen Petac

Câteva imagini de la concursul "Cel mai frumos brad de Crăciun" - Luduş, 05.12.2012:

























2 comentarii:

angi 6 decembrie 2012 la 15:57  

Cata bucurie si implicare in asemenea proiecte,atat din partea elevilor,a dascalilor,dar si a parintilor!

carmen 6 decembrie 2012 la 16:26  

Angi, ce surpriza placuta! Nici nu am terminat bine de editat articolul si tu esti prezenta! :) Multumim!
Da, bucuria e nemarginita atunci cand vezi copii fericiti si parinti multumiti!
Ganduri bune!

Trimiteți un comentariu

ARTICOLE POPULARE

EDU

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

VARA

Eu sunt Vara călduroasă
şi sunt tare bucuroasă,
Căci cu frăţiorul Soare
Luminez peste ogoare.
Mândre, spicele de grâu
Cresc înalte pân-la brâu
şi când eu sosesc, se ştie,
Aduc numai bucurie.
Veveriţe, iepuraşi,
Ursuleţii drăgălaşi,
Toţi se bucură cu mine,
Căci e cald şi tare bine.

BANNERE

Folclor romanesc

De unde au venit pe aici...

HOROSCOPUL ZILEI DE LA ACVARIA.COM

HOROSCOP DE TOP

www.acvaria.com

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP